Technikai rovat

Időutazás 2011. 02. 5.

Biztos sok kedves olvasót foglalkoztat az a szó, gondolat „gokart”. Honnan származik, ki találta ki, hogy nézhetett ki az első darab.

Azzal mindenki egyet ért, hogy a gokart Amerikából indult útjára egy bizonyos Kaliforniai sportembertől.

Az első gokart bemutatása is az ő nevéhez fűződik, viszont az „őrület” elindulása után ki volt a meghatározó gokart gyártó, itt bizony már megoszlanak a vélemények. De lássuk, hogyan is kezdődöttingels

Art Ingles egy Amerikai sportember volt, az Ő nevéhez fűződik az első gokart.

1956-n Kaliforniában a Curtis Kraft Company sportkocsi építéssel foglalkozó cég dolgozója volt és a Glendale-i részlegében építette meg az első „versenygépét”.

 

Többnyire háború utáni időtöltésre és saját maga szórakoztatására, illetve azok számára készítette, akiknek az autóversenyzés nem volt elérhető sport.

Pár héttel később nem számított sikerrel mutatták be a Pomonai arénában a kis gépet, majd a gokart vezetője, bizonyos Duffy Livingstone ezen felbuzdulva, megalapította a Go Kart Company-t.

Art Ingels is felfedezte benne az üzleti lehetőséget, és hamarosan Ő is elkezdte gyártani és forgalmazni Caretta nevű gokartjait.

Duffy Livingstone és Roy Desbrow a hegesztés és alkatrészek gyártásnak szakértői voltak. Majd, ahogy sorra épültek a gokartok, csatlakozott hozzájuk Bill Roweles is. Bill volt a West Bend motorokkal szerelt rotációs fűnyírókat gyártó vállalkozás vezetője. Innen tudták az olcsó motorokat biztosítani a gokartokba. Kis idő elteltével meg is érkezet, mint egy harminc gokartra a megrendelés. Ez a mennyiség állandóvá vált, majd nyílván való lett, hogy ez a szám csak emelkedni fog. Ezután megalapították első nagy cégüket, mely az Azusa Engineering nevet kapta.azusa

Ezek után nagymennyiségben készültek a gokartok.

A versenyek kezdtek elterjedni a helyi parkolókban, a környező városokban, majd az államokban is.

Folyamatosan épültek a jobbnál jobb pályák szerte Amerikában. Innen már hamar átterjedt Európa országaiba is a gokart őrület.

 

historgokart clubgokart club

1957-ben életbe lépett az a szabályrendszer, amely közel tíz évig követhető műszaki és sportszakmai példa volt szerte a világon. 1958.ban Don Boberick létrehozta a Go Kart Manufacturing, Co. Inc., időutazásEz idő alatt megérkezett Angliába az első pár gokart. Egy éven belül akkora sikere lett az új sportnak, hogy 1960-ban, csak a szigetországban már több tucat különféle gokart gyártó üzem működött.

Európában 1960-évek végére több országban is alakultak gokartokat, motorokat gyártó cégek, többek között: IAME „parilla”(Olaszország).parilla

 

 

1961-n megrendezték az első nem hivatalos világbajnokságot, ahol a 100 cm3-es kategóriában az amerikai Bob Allen, a 200 cm3 géposztályban, pedig az olasz G. Pernigotti szerezte meg az első helyezést.

verseny a 60-as évekbenEttől kezdve semmi nem állhatott a hivatalos világversenyek megrendezésének útjában.

Majd két évvel később megalakult a La Commission Internationale de Kartink (CIK) nemzetközi szervezet.Innentől kezdve külön sportágnak ismerték el gokartozást.

CIKCIK

Hamarosan megszületett a FIA/CIK egységes gokart szabályrendszere. Ezzel a rendszerrel nagyon gyorsan és véglegesen megtudták, fékezni a gokart tervezésében és építésében előforduló összevisszaságot. Szabályosították a versenyek rendjét, a pályák kialakításának követelményeit. Ezzel sikerült megteremteni az egyenlő esélyek feltételeit.

FIA

FIA

1970-s évekre óriási fejlődésen esett át a gokartok felépítése. A legfontosabb változás az volt, hogy a motor a gokart oldalán kapott helyet, ezzel jobb lett a motor hűtése és a lábaknak is nagyobb hely jutott.

gokart club gokart clubgokart club

Az 1980-as évekre nem csak hobby volt a gokartozás, hanem saját szervezetekkel rendelkező sporttá nőtte ki magát. Pl.: World Kating Association (WKA) vagy az International Karting Federation (IKF) wkaikf

Kezdtek kialakulni a most is jól ismert design-s burkolatok, és kezdték elnyerni mostani formájukat.

időutazásidőutazásidőutazásidőutazásidőutazás

A cikk megszületéséhez hozzásegített a gokart.hu Energy Kartsport oldalán található gokart történelem, illetve Tóth Lajos: Gokart című könyvének tartalma, és nem utolsó sorban a világhálón keringő kimeríthetetlen információ áradat.

K.N.

 

Vissza
Bejelentkezés | Regisztráció


Regisztráció
Elfelejtette jelszavát?
Hírlevél
Partnerek